A performativitás mint fordulat – konferenciafelhívás

A jelentkezéseket rövid (ezer karakteres) absztrakttal március 31-ig várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete az MTA Színház- és Filmtudományi Bizottságával és a Theatron Műhely Alapítvány Philther Kutatócsoportjával közösen konferenciát hirdet


A performativitás mint fordulat
címmel
, 2016. május 30-ára.


A performatív fordulat jelenségét a művelődéstörténet mintegy fél évszázada ismerte fel, a jelenség kutatása azóta folyik. A nyelvelmélet és az irodalomtörténet hatékony értelmezési eszközként figyelt fel Austin, majd van Gennep és Schechner ötleteire: a szövegekben rejlő performatív erő előbb általános tapasztalattá, később elemzési normává vált. A fogalomkör a fordítások során tovább terjedt, azonban a későbbiekben a világirodalmiság szempontjából periférikus (a latin-germán körön kívül álló) nyelvek – köztük a magyar – fordítói gyakorlatában sajátos zavar támadt: a ’to perform’, ’performance’, ’peformativity’ szócsalád jelentéstartománya kiterjeszkedett a ’játszani, eljátszani’ fogalmak irányába, így a performativitás és a teátralitás fogalma e nyelvekben átfedésbe került. Mindezzel párhuzamosan az államszocialista korszakot elemző színházkulturális és emlékezetpolitikai kutatások a performansz eseményének közvetlen politikai aspektusára mutatnak rá.

A konferencia a performativitás fogalmának értelmezési spektrumát olyan nézőpontból kívánja áttekinteni, amely másfél évtizeddel a Né/Ma kötetben közölt első nagyobb kutatás és fél évtizeddel az Apertúra tematikus száma után a fordítási gyakorlat és a színházi emlékezet hatástörténete felől szemléli a jelenséget. A tanulmányok a performativitás, a teátralitás, a ’to perform’ kifejezések jelentéstartományának alakulását vizsgálják a magyar fordítói gyakorlatban, az európai szaknyelvek fogalomkészletében és a színházi közelmúlt eseményeiben. A konferencia válogatott anyagát a Filológiai Közlöny 2016/3. számában tervezzük megjelentetni.

A jelentkezéseket rövid (ezer karakteres) absztrakttal 2016. március 31-ig várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.