Nemzetközi konferencia Párizsban II. Rákóczi Ferencről

A Párizsi Magyar Intézet szervezésében 2019. szeptember 13-án La Hongrie et l’Europe à l’époque de François II Rákóczi (Magyarország és Európa II. Rákóczi Ferenc korában) címmel nemzetközi konferenciát rendeztek II. Rákóczi Ferenc történeti, diplomáciai, irodalmi, művészeti, hadtörténeti munkásságáról a II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából tartott emlékév keretében.

Rakoczi parizs1

A konferencia megnyitóján a szervező Tóth Ferenc és Lucien Bély történész mondott bevezetőt, áttekintést adva a diplomáciai és hadtörténeti kapocsolatokról. Az irodalomnak és képzőművészetnek szentelt délutáni szekció egyik előadója, Jean Garapon II. Rákóczi Ferenc emlékiratainak irodalomtörténeti jelentőségéről és francia kapcsolatairól beszélt. Intézetünk tudományos tanácsadója, Tüskés Gábor a Rákóczi önéletrajzi írásaiban ábrázolt Magyarország-képről, Egyed Emese a Gróf Bonnévál című drámáról és annak 2011-es kolozsvári színreviteléről tartott előadást. Tóth Ferenc bemutatta a főként Mikes Kelemen Törökországi leveleiből ismert Kőszegi Zsuzsanna családjának történetét a Nantes-i és a La Courneuve-i Diplomáciai Levéltárban talált, valamint a család leszármazottai tulajdonában fennmaradt források alapján. Intézetünk munkatársa, Újváriné Tüskés Anna II. Rákóczi Ferenc 20. századi köztéri emlékműveiről beszélt, ikonográfia és funkció szempontjából elemezve az emlékművek típusait, és felidézve a körülöttük tartott kiemelkedő megemlékezéseket.

A konferencia után Tóth Ferenc séta keretében a Rákóczi-emigrációhoz kapcsolódó két épületet mutatott be: az Hôtel de Transylvanie-t (9 Quai Malaquais) és az Hôtel Bercsényit (58 rue de Verneuil).

Az esemény programja letölthető.

MTA kutatói pályázatai

MTA központi weboldala

MTA kutatóintézet-hálózata