+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Gara Nathalie és László: Saint-Boniface és lakói [könyvbemutató]
2018. december 12., Szerda, 18:00
Találatok : 267
Létrehozta: Sarankó Márta

 

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet 2018. december 12-én18:00 órától könyvbemutatót rendez a Budapesti Francia Intézetben.

Gara Nathalie és László Saint-Boniface és lakói című könyvének első magyar nyelvű kiadása 2018-ban jelent meg az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének gondozásában. Sajtó alá rendezte és az utószót írta Tüskés Anna irodalomtörténész, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa. A házaspár közösen írt regénye 1946-ban Saint-Boniface et ses juifs címmel jelent meg először az Adorján Andor vezette Édition du Bateau Ivre kiadónál. További két francia és két angol nyelvű kiadás után a regény végre magyarul is olvasható Gara László saját fordításában. A regény egyúttal fontos történelmi és szociológiai dokumentum: egyrészt a magyar falukutató irodalom hatását mutatja, főleg Szabó Zoltánét, másrészt az egyik első munka, amely bemutatja és feldolgozza a második világháború szörnyűségeit.

A könyvbemutató résztvevői:

Illyés Mária (művészettörténész), Józan Ildikó (irodalomtörténész, ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék), Karafiáth Judit (irodalomtörténész, MTA BTK Irodalomtudományi Intézet), Szávai János (irodalomtörténész, ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék), Tüskés Anna (irodalomtörténész, MTA BTK Irodalomtudományi Intézet) és Hajtó Aurél (színész, rendező).

További információk:
http://iti.btk.mta.hu/hu/osztalyok/bibliografiai-osztaly/618-gara-nathalie-es-laszlo-saint-boniface-es-lakoi-cimu-konyvenek-bemutatoja