Eseménynaptár

Rab Gusztáv: Utazás az ismeretlenbe [könyvbemutató]
2019. június 19., Szerda, 18:00
Találatok : 55
Létrehozta: Sarankó Márta

Rab Gusztáv Utazás az ismeretlenbe című regényének ünnepélyes bemutatójára 2019. június 19-én, szerdán 18:00 órakor kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében (1053 Budapest, Károlyi u. 16. I. emelet).

A megjelenteket Komáromi Csaba, a Petőfi Irodalmi Múzeum Kézirattárának vezetője köszönti.

A kötetet kerekasztal-beszélgetés keretében bemutatja Buda Attila könyvtáros, Major Zoltán levéltáros, Rácz János történész, továbbá a kötet sajtó alá rendezője, Tüskés Anna, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársa. A regényből részleteket olvas fel Hajtó Aurél színész, rendező.

A könyv a bemutató alkalmával megvásárolható.

Az 1951–1952-ben játszódó, a kitelepítések témáját feldolgozó regény francia, angol, német és holland rövidített kiadás után most először jelenik meg magyarul az írónak a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kézirata alapján. 
Az 1949-ben szilenciumra ítélt író, Rab Gusztáv 1949–1956 között a Keleti Főcsatorna építkezésén földmérőként dolgozott. Pár év alatt geodéziai technikus, brigádvezető lett, és mérnöki munkát végzett. A csatorna építéséhez szükséges földmérésekhez kitelepített nőket és férfiakat vett fel munkásnak. Az ekkor megismert emberi sorsokat örökítette meg az Utazás az ismeretlenbe című művében. Rab számos időszerű társadalmi, morális, etikai kérdést vet fel korszakregényében: fontosabb-e a „tartás” mint segíteni önmagán vagy a másik emberen; a hit szerepe az emberi életben; a társadalmi rend helyessége.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

Rab Utazas borito2

MTA kutatói pályázatai

MTA központi weboldala

MTA kutatóintézet-hálózata