Eseménynaptár

Dehumanizáció: az elkövető alakja – Helikon-lapszámbemutató
2019. augusztus 09., Péntek, 17:30
Találatok : 28
Létrehozta: Sarankó Márta

 

Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle 

Dehumanizáció: az elkövető alakja 
(az irodalomban, a filmen, a színpadon és a filozófiában) 
című számának bemutatójára 

2019. szeptember 9-én 17:30 órakor került sor 
Kelet Kávézó és Galériában. 

Közreműködik: Timár Andrea (irodalomtörténész, a szám szerkesztője), Borbándi János (pszichológus), Kerekes Amália (irodalomtörténész), Pető Andrea (történész), Sajó Sándor (filozófus). 
Moderátor: Földes Györgyi (főszerkesztő)

Dehumanizáción emberhez méltatlan vagy embertelen bánásmódot értünk, azt, amikor bizonyos embereket nem tekintenek „teljes mértékben” embernek, sokkal inkább állat- vagy gépszerűnek, amikor megfosztják őket méltóságuktól és/vagy individualitásuktól, és egyúttal kirekesztik őket az emberi élet fontos aspektusaiból. A Helikon legújabb száma azt a kérdést járja körül, hogy mit tudhatunk meg a dehumanizációról akkor, ha nem az áldozat(ok), hanem az elkövető(k) alakját helyezzük a középpontba. Az elkövető hangját megszólaltató vagy az elkövető nézőpontját megmutató irodalmi művek, filmek vagy színpadi alkotások ugyanis különösen éles fénnyel világíthatják meg, hogyan történik a dehumanizáció folyamata, mik ennek a (történelmi, politikai, társadalmi, pszichológiai, morális) lehetőségfeltételei. A bűnös–áldozat-binaritáson túl különösen a „szürke zóna” (Primo Levi) kerül előtérbe, ahol az elkövető és az áldozat közti határvonal bizonytalanná válik, vagy ahol a félrenézés, esetleg a tehetetlenség a (potenciális) áldozatokat is cinkosokká vagy elkövetőkké teszi. 
A kerekasztal-beszélgetés keretében erről ejtünk szót néhány kapcsolódó szakterület képviselőjével és a szám közreműködőivel.

Helyszín: KELET STÚDIÓ (a kávézó bejáratától balra, az udvarról nyílik). 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

https://iti.btk.mta.hu/hu/osztalyok/modern-magyar-irodalmi-osztaly/737-dehumanizacio-a-helikon-uj-szamanak-bemutatoja

MTA kutatói pályázatai

MTA központi weboldala

MTA kutatóintézet-hálózata