+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Critica [könyvbemutató és hangverseny]
2020. október 13., Kedd, 15:00
Találatok : 132
Létrehozta: Sarankó Márta

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének XVIII. századi Osztálya és a Magyar XVIII. Század Kutató Társaság a XVIII. századi kutatásokat végző intézményekkel közösen  2020. október 13-án, kedden 15:00 órakor hangversennyel egybekötött könyvbemutatót rendez.

A bemutatott könyv: TÜSKÉS Gábor, vál., szerk. és TÜSKÉS Anna, s. a. r. Critica: Források az irodalom- és kultúratudományi szakkritika történetéhez 1986–2020. Sources for the History of Criticism of Literary and Cultural Studies 1986–2020. Budapest: reciti, 2020. (470 l.)

A kötetet bemutatja: KECSKEMÉTI Gábor akadémikus, a BTK Irodalomtudományi Intézet igazgatója.

critica

A kötet válogatást tartalmaz az elmúlt három és fél évtizedben Tüskés Gábor által egyedül vagy másokkal közösen írt, szerkesztett, társszerkesztett, sajtó alá rendezett, előszóval vagy kísérőtanulmánnyal ellátott könyvekről és más szakmai kiadványokról hazai és nemzetközi folyóiratokban megjelent szakkritikákból. 
A gyűjtemény alapja az a felismerés, hogy a tudományos művek kritikai fogadtatása, benne mindenekelőtt az ismertetések, recenziók és bírálatok természetes részét és tárgyát alkotják az irodalomtörténészi munkának, és elsődleges forrásai a tudomány- és kritikatörténetnek.

A könyvbemutatót hangverseny kíséri:

Mint-egy tuczatnyi énekek Pálóczi Horváth Ádám gyűjteményéből (1813)
HUNGARICUS EGYÜTTES
Jánosi András – hegedű; Apró Anna – koboz; Tóth Dorottya – ének
Közreműködik: Csörsz Rumen István – ének, gitár

Helyszín: Próféta Galéria (Budapest XI., Szent Gellért tér 3.) 

A rendezvényen maszk viselése kötelező. Amennyiben a járványhelyzet miatt korlátozások lépnek érvénybe, a program nem lesz nyilvános, csak videóra rögzítve tesszük közzé. Friss információk az Irodalomtudományi Intézet honlapján érhetők el. 

meghívó letölthető.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.