Nemzetközi konferencia Budapesten a kora újkori kereszténységről

RefoRC2021Budapesten rendezik 2021. május 6‒8. között a RefoRC tizedik éves konferenciáját a Lendület Hosszú Reformáció Kelet-Európában 1500‒1800 Kutatócsoport, a BTK Irodalomtudományi Intézet és a RefoRC szervezésében, amelynek központi témája a hosszú reformáció és a kora újkori kereszténység.

A hosszú reformáció koncepciója az 1990-es években jelent meg a reformációtörténeti szakirodalomban, azzal a céllal, hogy új megközelítések érvényesüljenek a reformációkutatásban, valamint a kutatók az eddigi eredményeket eltérő szempontok szerinti interpretációnak vessék alá. A konferencia egyrészt korszakfogalomként kívánja értékelni a hosszú reformációt, másrészt több évszázadra kiterjedő folyamat részeként értelmezni a reformációt alakító kulturális, társadalmi és teológiai jelenségeket.

A rendezvény a REFORC konferenciasorozatának (Annual REFORC Conference on Early Modern Christianity) jubileumi, tizedik eseménye, amelynek jelentőségét az is növeli, hogy a Bölcsészettudományi Kutatóközpont REFORC-tagságának tizedik évével esik egybe.

A 87 angol nyelvű előadást magába foglaló konferenciára hibrid formában kerül sor: a helyszíni részvétel mellett online és előzetesen felvételre rögzített előadások is elhangzanak. 

A konferencia, amely a Lendület Hosszú reformáció Kelet-Európában (1500–1800) Kutatócsoport munkatervének egyik csúcspontja, egyúttal a nemzetközi reformációkutatás kimagasló eseménye 2021-ben. Az elhangzott előadások írott változatából kötet készül, amely a Vandenhoeck & Ruprecht kiadó Refo500 Academic Studies (R5AS) könyvsorozatában fog megjelenni.

A járványügyi előírásoknak megfelelően a távolságtartás szabályait betartva egy teremben legfeljebb 10 személy tartózkodhat.

A konferencia időpontja: 2021. május 6‒8.

Regisztráció: 2021. május 5-ig

A konferencia helyszíne: 
Bölcsészettudományi Kutatóközpont (1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4.),
Windows Teams

konferenciafelhívás, a részletes program és további információk a Tenth Annual RefoRC Conference honlapján érhetők el.