Eseménynaptár

Némirovsky-délután a Francia Intézetben
2018. június 28., Csütörtök, 16:00
Találatok : 183
Létrehozta: Sarankó Márta

 

2018. június 28-án 16:00 órától Némirovsky-délutánt rendeznek a budapesti Francia Intézetben.

Susan Robin Suleiman előadását kerekasztal-beszélgetés követi, melynek moderátora Horváth Krisztina, a kortárs francia irodalom professzora, az ELTE BTK Romanisztikai Intézetének vezetője, résztvevői az előadó mellett intézetünk munkatársa, Karafiáth Judit, a két háború közti francia irodalom specialistája és Sashegyi Gábor, a Suite françaisemagyarra fordítója.

Irène Némirovskyt, a ragyogó tehetségű írónőt a Suite française 2004-es posztumusz kiadása után fedezték fel újra, noha már az 1930-as években regények és novellák elismert szerzője volt. Susan Suleiman azt javasolja, hogy Némirovsky regényeit úgy olvassuk, mint azoknak a többszörös és konfliktuózus identitásoknak a lenyomatát, melyek a XX. század folyamán a szekularizált zsidók életét alakították Európában és máshol.

A beszélgetést követően kerül sor a regény második felét feldolgozó Suite française (rendezte Saul Dibb, 2015) vetítésére.

Az előadás és a beszélgetés nyelve francia, magyar szinkrontolmácsolással.

Forrás: Francia Intézet

 

http://iti.btk.mta.hu/hu/osztalyok/modern-magyar-irodalmi-osztaly/540-ir-ne-nemirovsky-egy-kulfoldi-szerzo-a-ket-vilaghaboru-kozotti-franciaorszagban

MTA kutatói pályázatai

MTA központi weboldala

MTA kutatóintézet-hálózata