Eseménynaptár

Gara Nathalie és László: Saint-Boniface és lakói [könyvbemutató Párizsban]
2019. január 23., Szerda, 19:30
Találatok : 91
Létrehozta: Sarankó Márta

 

A Párizsi Magyar Intézetben mutatják be 2019. január 23-án 19:30 órától Gara Nathalie és László Saint-Boniface és lakói című kötetét az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet közreműködésével. 

Gara Nathalie és László Saint-Boniface és lakói című könyvének első magyar nyelvű kiadása 2018-ban jelent meg az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének gondozásában. Sajtó alá rendezte és az utószót írta Tüskés Annairodalomtörténész, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa. A házaspár közösen írt regénye 1946-ban Saint-Boniface et ses juifs címmel jelent meg először az Adorján Andor vezette Édition du Bateau Ivre kiadónál. További két francia és két angol nyelvű kiadás után a regény végre magyarul is olvasható Gara László saját fordításában. A regény egyúttal fontos történelmi és szociológiai dokumentum: egyrészt a magyar falukutató irodalom hatását mutatja, főleg Szabó Zoltánét, másrészt az egyik első munka, amely bemutatja és feldolgozza a második világháború szörnyűségeit.

A könyvbemutató résztvevői:

Elisabeth Cottier-Fábián (nyelvész, Université Paris Diderot), André Farkas (író, újságíró), Olivia Farkas (pszichoterapeuta), Claire Meljac (pszichoterapeuta, a szerzőpáros lánya), Tüskés Anna (irodalomtörténész, MTA BTK Irodalomtudományi Intézet).

A könyvbemutató programja letölthető.

 

https://iti.btk.mta.hu/hu/osztalyok/bibliografiai-osztaly/629-konyvbemutato-a-parizsi-magyar-intezetben

MTA kutatói pályázatai

MTA központi weboldala

MTA kutatóintézet-hálózata