+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

„miért kelt útra egyszer a szavak szárnyán, noha erre semmi sem ösztönözte őt” – Borbély Szilárd 60 / 10 konferencia
Kezdés: 2024. március 22., Péntek -  09:30
Zárás: 2024. március 23., Szombat - 13:30
Találatok : 143
Létrehozta: Sarankó Márta

A Pécsi Tudományegyetem BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék és az Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola „miért kelt útra egyszer a szavak szárnyán, noha erre semmi sem ösztönözte őt” címmel Borbély Szilárd születésének 60. és halálának 10. évfordulója alkalmából 2024. március 22–23-án konferenciát rendez, amelyen Visy Beatrix, a BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztályának munkatársa „ellenben az apa az műfaj” – apa, fiú, identitás Borbély Szilárd (apa)regényeiben (Nincstelenek, Kafka fia) címmel tart plenáris előadást. 

borbely szilard konferencia 2024

Helyszín: PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Kari Tanácsterem (Pécs, Ifjúság útja 6.)

A konferencia programja letölthető.


Borbély Szilárd (1963–2014) születésének és halálának évfordulója lehetőséget kínál arra, hogy újra elgondolkodjunk sokszínű életművéről, az ezt vizsgáló legfontosabb és kevésbé jellemző interpretációs irányokról, a szerző emlékezetéről, alakuló kultuszáról, illetve helyéről a kortárs irodalomban. A konferencia célja továbbá a Borbély-életműsorozatban megjelent posztumusz kötetek – Kafka fia, Bukolikatájban, Egyre rövidebb szavak (válogatás) –, valamint a szerző irodalomtörténészi és publicisztikai munkásságának vizsgálata.
 
A konferencia megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium ÚNKP-23-3-II-PTE-2048 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott szakmai ösztöndíjprogram támogatja.
További támogató: MTA PAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság - Irodalomelméleti Munkabizottság

--------------------------------------------------
Illusztráció
Bechtel Helga: Kafka és a bicikli