Megjelent az Adorján Andor (Szombathely, 1883 – Eaubonne, 1966) író, újságíró és műfordító életét és munkásságát bemutató „…nekem Franciaország… a sorsom és végzetem” című kötet, amelynek szerzője Tüskés Anna, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa. A könyvet 2023. október 3-án az Országos Könyvtáros Napok keretében mutatták be a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár előadó- és kiállítótermében.

adorjan borito


A könyv a levelek közzététele mellett több tudományterület – sajtótörténet, irodalomtörténet, fordítástudomány – szempontjai szerint ismerteti meg az olvasókkal Adorján Andor munkásságát.

A kötet letölthető.

A könyvbemutatón Dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató köszöntő szavai után Adorján Andor munkásságáról és a kötet elkészüléséről Fűzfa Balázs, az ELTE Savaria Egyetemi Központ munkatársa beszélgetett Tüskés Annával. 

adorjan01

Adorján Andor, bár Szombathelyen született, középiskolai és egyetemi tanulmányait már Budapesten végezte: jogot és bölcseletet hallgatott. 1904-ben került Franciaországba, ahol elsők között szerzett diplomát az 1899-ben alapított híres párizsi újságíróiskolában. Újságírói munkája mellett angol, német és főleg francia szépirodalmat – prózát és színdarabokat – fordított magyarra. Sokoldalú munkásságának egyik maradandó szegmense a publicisztikai tevékenység. Megújította az interjú műfaját, és külpolitikai elemzései is időtállónak bizonyultak. Személyiségében tetten érhető a szakma professzionalizálódása: nem kényszerűségből választotta ezt a mesterséget, mint sokan a 19. század második és a 20. század első felében, hanem hivatása volt az újságírás. Tudta, hogy a sajtó hatalmi eszköz, ereje van, és időnként jelentős hatást gyakorolhat a politikára. Adorján munkássága ezért magyar sajtótörténeti unikum.

adorjan04

A kötet Adorján Andor magánlevelein keresztül mutatja be a magyar nagyközönség számára szinte ismeretlen szerző munkásságát. Mivel – jelenlegi tudásunk szerint – saját hagyatéka nem került közgyűjteménybe, csak a levelezőtársai – többek között Ambrus Zoltán, Benedek Károly, Rab Gusztáv, Simonyi Henrik – hagyatékában fennmaradt levelek tanulmányozhatók. A most közzétett 142 magánlevél segít megvilágítani Adorján életútjának egyes állomásait, megismerhetjük személyiségét, képet kaphatunk magas irodalmi műveltségéről, a magyar és a nemzetközi irodalmi életben betöltött szerepéről, de a korabeli művészi-irodalmi élet prominens személyiségeiről is. Tüskés Anna irodalomtörténész Adorján Andort bemutató tanulmánya, valamint a levelekhez készített több mint ezer lábjegyzet végre teljesebb képet ad a nagy formátumú író, fordító és újságíró munkásságáról.

adorjan02

A kötet az ELKH által támogatott „Irodalom a tömegkulturális mezőben” SA-33/2021. projekt keretében és a Szombathelyért Közalapítvány támogatásával jelent meg.

A könyvbemutatóról Ölbei Lívia írt részletes beszámolót.

adorjan03