+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Pellegrinaggi di cavalieri ungheresi al Purgatorio di San Patrizio [előadás]
2024. május 07., Kedd, 10:30
Találatok : 50
Létrehozta: Sarankó Márta

2024. május 7-én 10:30 órakor Pellegrinaggi di cavalieri ungheresi al Purgatorio di San Patrizio [Magyar lovagok Szent Patrik Purgatóriumában] címmel tart vendégelőadást Draskóczy Eszter, a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztályának munkatársa a Padovai Egyetem Nyelvi és Irodalmi Tanszékén [Università di Padova, Dipartimento di Studi Linguistici e Letterari) Cinzia Franchi és Sárkány Fruzsina egyetemi kurzusának keretében.

 

3 la montagna del purgatorio


Helyszín: Padova, via S. Elisabetta Vendramini, 13.

Az előadás témája a Magyar Királyságba eljutott vizionárius hagyomány, elsősorban az, hogy mely víziók részleteit fordítottak le az anyanyelvű kódexekben. Bár teljes és eredeti víziók magyar nyelven nem születtek, két latin nyelvű látomás főhősei magyar lovagok. Ezek Tar Lőrinc és Krizsafán fia György víziói, melyek a sok változatban fennmaradt 12. századi ír vízióhoz, a Szent Patrik purgatóriuma látomáscsoporthoz, illetve búcsújáró helyszínhez kapcsolódnak.

Írországban egy szűk nyílású, kéngőzös „csoda”-barlangba szállhattak alá – megfelelő felkészülés, így többnapos szigorú böjt és a fölöttük elvégzett halotti szertartás után – azok, akik túlvilági utazást akartak tenni. Tar Lőrinc, Zsigmond király udvari embere volt, kalandkedvelő lovag, aki királya védelmében meg is sebesült. 1408-ban indult zarándoklataira Zsigmond menlevelével és 1411-ben érkezett a Patrik-purgatóriumhoz. Négy látomását a lovag vallomása és levele alapján James Yonge dublini jegyző rögzítette írásban (1416 után), másolatát a British Library őrzi. A történet az elkövetkező évszázadokban népszerűvé vált Magyarországon, latin és magyar nyelvű feldolgozásai-felidézései is születettek. Az előadás a két lovagvízió műfajtörténeti helyét tárgyalja, a szövegek jellegzetességeit veti össze, valamint kitér arra, hogyan nyer politikai tartalmat Tinódi költeményében a vízió egy részlete. A fordítási gyakorlatra az előadó Hajnóczy Péter műveinek „vizionárius” részleteiből választott példákat.

-------------------
A kép forrása:
Todi, Monastero di San Francesco, Jacopo di Mino del Pellicciaiónak tulajdonított freskó a Purgatóriumról