Sztemmák. Kéziratok és nyomtatványok a 16. századi magyar protestáns költészetben címmel, az MTA BTK Lendület‒Hosszú Reformáció Kelet-Európában és Erdélyben (1500‒1800) Kutatócsoport támogatásával, a BTK Irodalomtudományi Intézet kiadásában jelent meg Pap Balázs monográfiája. 

pap sztemmak honlapra

 

A kötet szerzője Pap Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének adjunktusa, lektora Balázs Mihály, a Szegedi Tudományegyetem  professor emeritusa.

A kötet letölthető.

 

A 16. szá­za­di köl­té­szet­ről al­ko­tott ké­pünk torz és esetleges.

Eny­héb­ben fo­gal­maz­va: ke­vés esély mu­tat­ko­zik arra, hogy re­á­lis­nak le­gyen mond­ha­tó. Az, hogy így van, könnyen be­lát­ha­tó: bi­zo­nyos tár­gyú és bi­zo­nyos mű­fa­jú szö­ve­ge­ket (lég­tor­ná­sza­ti ha­son­lat­tal élve) meg­men­tett a for­rá­sok ter­mé­sze­té­nek vé­dő­há­ló­ja, bi­zo­nyos tár­gyú és mű­fa­jú szö­ve­gek ször­nyet­hal­tak, és hogy egy­ál­ta­lán lé­tez­tek va­la­ha, arra csak ab­ból sze­re­tünk kö­vet­kez­tet­ni, hogy egy-két szö­veg túl­él­te a zu­ha­nást, és úgy hisszük, a ré­gi­ség­ben nem vol­tak annyi­ra társ­ta­la­nok, mint ami­lyen ma­gá­nyos­nak mu­tat­ja őket a ma is ku­tat­ha­tó vers­anyag. Ha a ránk ma­radt vers­kor­pusz­ra te­kin­tünk, azt lát­hat­juk, hogy az sem ok­vet­le­nül mu­tat­ja meg mé­ret­he­lye­sen a régi ma­gyar ver­sek va­la­mi­ko­ri ké­pét: min­den jel abba az irány­ba mu­tat, hogy igen ko­mo­lyan ero­dált ha­gya­ték a miénk.

pap sztemmak honlapra 02