A BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya és a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke 2023. november 8–11. között Sodalitates quondam et nunc [Tudóstársaságok egykor és most] címmel rendezi meg a VI. Neolatin Konferenciát.

andrea di piero ferrucci burial arch of bartolomeo da saliceto students attending a course


A konferencián a neolatin irodalom- és történettudománnyal foglalkozó kutatócsoportok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, valamint a projektalapú kutatásokkal párbeszédbe lépő egyéni előadások szerepelnek a programban.
A tanácskozás keretében november 9-én 17:00 órától mutatják be az előző konferencia anyagából készült, A latin nyelv a kora újkori Magyarország és Erdély kultúrájában és művelődésében című tanulmánykötetet.

Helyszín: SZTE BTK Kari konferenciaterem (Szeged, Egyetem u. 2.)

A konferencia programja letölthető. 

A Neolatin Konferenciák sorozata a hazai neolatin kutatások legnagyobb és legrangosabb seregszemléjévé vált, eseményeit kétévente, hagyományosan Szegeden rendezik meg. A konferencia programjának része a 2021-es V. Neolatin Konferencia előadásaiból készült tanulmánykötet bemutatója: A latin nyelv a kora újkori Magyarország és Erdély kultúrájában és művelődésében (Convivia Neolatina Hungarica 5. Szerkesztette: Békés Enikő – Kasza Péter – Molnár Dávid. Szeged: Lazi Könyvkiadó, 2023.).